Acai berry, un antioxidant amazonian stravechi.

 • Nume latin: Euterpe oleracea. 
 • Nume comune: acai berry, palm berry, assai palm, jussara, cabbage palm, palma manaca

acai-berry-superalimente

Denumirea fructului de açai vine de la adaptarea portugheza a cuvantului Tupian ïwaca’i,  care inseamna fructul care plange. Acai are o frumoasa si emotionanta legenda pe care o poti citi aici: Legenda fructului Acai.

  • Se pronunta  Ah-Sigh-Ee . 
  • Observatie: deoarece cuvantul açai contine acel caracter special care nu este specific alfabetului roman. Pentru comoditate si rapiditate, de multe ori pe acest blog veti gasi scris acai in loc de açai.

Açai berry – Regele Superfructelor

Acai berry sunt fructele unui palmier care creste in padurea amazoniana din Brazilia. Fructele acai au forma rotunda, marimea de aproximativ 25 mm (1 inch) si culoarea albastru inchis –violet. Sunt foarte asemanatoare cu afinele, cu deosebirea ca au doar un singure sambure mare, cu diametrul de 7-10mm (0.25–0.40 inches), care ocupa cca 80% din fruct. Fructele acai berry cresc grupate in numar de 500 – 900 de fructe pe o ramura.

Cuprinzand 80% din masa fructelor, semintele de acai sunt macinate pentru a  servi ca hrana pentru animale sau pentru a constitui o parte din solul organic pentru plante. Semintele se pot planta pentru obtinerea unui nou palmier, care, in conditiile bune  in crestere, poate necesita luni pentru a se forma material saditor. De regula, dintr-o samanta pot creste pana la 4-8 copaci individuali. De asemenea, semintele sunt o sursa bogata de acizi grasi polinesaturati si saturati.

Palmierii de acai pot creste pana la o inaltime de 15-25m. Planta nu poate creste decat intr-un climat tropical, cum sunt cele din aproprierea ecuatorului si regiunile din apropierea bazinului Amazonian, regiuni foarte dure din punct de vedere climatic, expuse unor raze ultraviolete extrem de puternice. De aceea, pentru a se proteja de soare, acai trebuie sa produca propria sa “crema de protectie solara”, respective acele substante numite antioxidanti. Palmierul de acai are flori mici, de culoare maroniu-violet si produce foarte multe fructe comestibile, de tip baca. Cand acestea se coc, fructele acai berry capata o culoare albastru inchis spre violet.

Considerat a fi unul dintre cele mai nutritive si mai puternice superalimente de pe planeta, acai a fost folosit de secole de nativii din Brazilia pentru legendarele sale proprietati. Fructele de acai sunt extreme de bogate in antioxidanti si au beneficii exceptionale pentru sanatate, stare de bine si longevitate.

Stiai ca acai berry se gaseste pe lista cu top 10 superalimente a lui Oprah Winfrey?

Intr-un studiu efectuat pe  trei populatii traditionale Caboclo din Amazonul brazilian, palmierul de acai a fost descris ca fiind una dintre cele mai importante specii de plante, deoarece acai berry face parte din alimentatia zilnica in procent de pana la 42%. Acest lucru este intradevar remarcabil!

In anul 2005, un articol publicat de catre Greenpeace International arata ca “vinul gustos de culoare violet inchis din fructul acai este cel mai important produs forestier non-lemnos cu valoare monetara din delta raului Amazon”.

Desi de cele mai multe ori Acai este cultivat conventional, compania CaliVita International este una dintre companiile care cultiva si produce suc organic de acai in condititii de certificare ecologica, in conformitate cu normele stabilite de USDA pentru plantatiile de palmieri acai. In plus, toate produsele CaliVita International sunt fabricate in conformitate cu standardele GMP (Good Manufacturing Practice), fiind supuse unor controale continue si unor proceduri de examinare regulate de catre FDA (Food and Drug Administration).

Beneficiile exceptionale ale fructelor acai berry pentru sanatate

 • contin mari cantitati de acizi grasi esentiali omega-3, omega-6, la fel care se adauga acizii omega-9 si  si acidul oleic mononesaturat, un ulei folosit pentru infrumusetare.
 • sunt fructe extrem de bogate in pigmenti albastri cu valoare de antioxidanti. Continutul in antioxidanti al fructelor acai este  impresionant: acai are una dintre cele mai ridicate valori ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen ) din lume, fapt ce justifica denumirea de superaliment.
 • contine fenoli si antocianine, 320 mg la 100 grame si antioxidanti puternici responsabili de culoarea de albastru-inchis spre violet a fructului de acai. Acestia au un rol important in neutralizarea radicalilor liberi in organismul nostru si in cresterea longevitatii.
 • conform unor cercetari recente, fructele acai berry au proprietatea de a ajuta in regenerarea si producerea celulelor stem. Celulele stem sunt embrioni tuturor celulelor din organismul nostru si  ne ajuta sa ne vindecam mai repede prin producerea de noi celule de care corpul nostru are nevoie. De exemplu, o celula stem poate deveni o celula a unui tesut conectiv, sangvina alba, o celula musculara, o celula nervoasa- practic orice avem nevoie. Cu cat producem mai multe celule stem, cu atat corpul nostru se va regenera si vom trai mai mult.
 • contin cantitati mari de steroli vegetali, in special beta-sitosterol. Sterolii vegetali sunt substante naturale produse de anumite plante care inhiba absorbtia de colesterolului excesiv de origine animala in tubul digestive.
 • contin 19 aminoacizi diferiti care ajuta la formarea de proteine sanatoase in corpul nostru
 • sunt o sursa excelenta de fibre alimentare care ajuta la procesul de digestie.
 • cu un nivel glicemic scazut, fructele de acai au un continut extrem de mic de zahar, fiind ideale a fi consumate de catre diabetici sau persoane care urmeaza o dieta de slabire.
 • sunt bogate in minerale si vitamine, in special in calciu, fosfor, beta-caroten si vitamina E.
 • ajuta la vindecarea cancerului si a altor boli grave datorita continutului mare de antioxidanti.
 • furnizeaza un nivel mare de energie, imbunatateste functiile cerebrale si ale sistemului nervos.
 • ajuta la infrumusetarea pielii, cresterea rezistentei si a volumului muscular.
 • ajuta la o mai buna functionare a sistemului imunitar si regenerarea generala a corpului.

Sub ce forma se gaseste acai si cum se consuma?

In general, acai berry se gaseste sub forma de pudra, pulpa de fruct congelata, suc, sau ca ingredient in diverse produse, de la bauturi, inclusiv alcoolice, pana la  piureuri, produse alimentare, produse cosmetice și suplimente alimentare.

Recomandarea noastra pentru acai, ca de altfel pentru toate super alimentele, este de a cumpara numai fructe si produse organice. In acest mod te asiguri ca vei cumpara un produs de calitate, fara pesticide sau fertilizatori artificiali. De asemenea, cauta produse care contin pulpa de fruct si coaja fructelor acai berry, deoarece acestea au cel mai ridicat consum nutritional.