Acasă Resurse Ghiduri utile Provocarea de a fi blogger

Provocarea de a fi blogger

0
Provocarea de a fi blogger

În fiecare zi, în întreaga lume, sunt peste 4 miliarde de internauti online, se fac peste 4,3 miliarde de cautari în Google, se posteaza intre 4 și 5 milioane de articole.

Worldometers real time world statisticsUnul din aceste articole ar putea fi cel de pe blog-ul tău. Cât timp va dura pana când acesta va fi citit și va atrage trafic, este o întrebare al carui răspuns fiecare blogger își dorește sa îl cunoască.

  • Răspunsul, desigur, este: depinde.

Scrierea, publicarea continutului și atragerea publicului ținta a fost una din cele mai mari provocari atunci când am început activitatea mea de blogger. Mai întâi, nu știam ce subiecte sa aleg, apoi îmi lua timp pana ma documentam și scriam textul, iar după publicare, observam ca nu se întâmpla mai nimic. Nu atrageam trafic către site și nici vizitatori calificati.

Ceea ce va impartasesc în continuare este din propria experiența cu blog-ul principal pe care postez cu regularitate, precum și din propria experiența pe care am dobândit-o participând la mai multe concursuri online și campanii pentru bloggeri.

… un blog este un instrument indispensabil pentru orice proiect online – însă din păcate multe dintre blogurile prezente în acest moment pe internet nu justifică investită de timp sau de bani făcută pentru administrarea lor. – Cristian Ionita, CEO OBLYO DESIGN AGENCY

Sunt mai multi factori cheie care influențează obținerea traficului pe site și, în cele ce urmează, ma voi referi la cei cu ponderea cea mai mare: frecventa postarilor, calitatea continutului, activitatea în social media, optimizarea SEO și concurenta in domeniu.

Frecventa de publicare consistenta

Google iubește sursele de conținut (site-uri web și bloguri) care au o frecventa ridicata de publicare, iar abonații apreciază și ei existenta unui model consistent de publicare. Pentru a-ți construi credibilitatea în ambele cazuri, trebuie să alegi o frecvență de a publica (zilnic, săptămânal, bi-săptămânal etc.) și să te straduiesti sa o mentii.

Site-urile și blogurile care mențin o frecvență consistentă înregistrează o creștere constantă a traficului, mai ales atunci când această frecvență este cel puțin o dată pe săptămână.

Calitatea continutului postat

O frecvență zilnică sau săptămânală a blogului te poata ajuta să cresti traficul catre site sau blog dacă conținutul este unic, relevant și util pentru cititorii dvs. Atunci când creezi orice tip de conținut, este întotdeauna mai bine să respecti regula calității în raport cu cantitatea, atâta timp cât nu postezi un singur articol blog pe trimestru.

Pentru a beneficia cu adevărat de potenţialul de promovare şi comunicare pe care îl poate avea un blog este nevoie de constanţă, perseverenţă şi păstrarea unor standarde înalte de calitate a conţinutului oferit pe blog. – ne atrage atentia Cristi Ionita.

Prin identificarea personalului țintă, adica a persoanei ideale care va citi articolul de pe blogul tau, aceasta te va ajuta să iti adaptezi scrierea la nevoile si dorintele lor, adica la ceea ii doare, precum si la stilul lor de comunicare. Identificarea publicului tinta te va ajuta să iti formezi o strategie de conținut in ceea ce priveste gama de subiecte care vor fi incluse în calendarul editorial, astfel incat sa publici continuu un continut de calitate, relevant și cu potențial ca acesta sa devina continut de referinta pentru persoanele vizate.

Activitatea socială  pe canalele mass-media

Chiar dacă conținutul online postat zilnic este excelent, acesta ajunge să fie necitit online, în mare parte datorită lipsei de promovare. Companiile care își doresc sa atragă trafic de calitate adoptă o strategie complexa pentru a-și promova conținutul pe canalele mass-media sociale și pentru a comunica cu cititorii blog-ului respectiv.

Într-o nota similara, ca blogger trebuie sa distribui articolul de mai multe ori, pe mai multe retele sociale și chiar pe profilul personal, o data când este proaspăt publicat, și o zi și/sau o săptămâna mai târziu pe celelelalte retele sociale.

Blog managementul presupune, pe lângă publicarea postărilor, şi o comunicare directă cu publicul prin intermediul mesajelor private sau comentariilor. De aceea un blog care se respectă este monitorizat zilnic pentru asigurarea promptitudinii în comunicare. – Cristian Ionita

Optimizarea SEO

Nu putem vorbi despre blogging fără a discuta despre optimizarea SEO. SEO înseamnă succes și nu va fi niciodată invechit sau demodat. Pentru ca un site să fie în atenția publicului ținta vizat și iubit de motoarele de căutare, deopotriva, ai nevoie de optimizarea SEO a blog-ului, atât off site, cât și on site.

Fiecare site este unic și, chiar dacă sunt câteva modalitati de baza care pot ajuta la optimizarea site-lui, tot vei avea nevoie de o abordare personalizata a optimizarii SEO a blogg-ului, care sa țină cont de publicul ținta, concurenta, obiective dorite, dar și de bugetul disponibil.

Concurența

Dacă ești o persoana norocoasa, s-ar putea să fii singurul din domeniul tau care știe să scrie articole blog. În acest caz, vei putea atrage multă atenție și trafic, mai ales dacă, încă de la început, stabilesti un standard înalt privind nivelul de calitate al conținutului pe care îl publici pe site.

Dacă concurența ta este activa, pentru a o depasi ai nevoie sa scrii continut excelent, de calitate, optimizat SEO, să publici mai frecvent decât pana acum și să promovezi pe canalele media sociale potrivite.

  • Succesul nu se întâmpla peste noapte.

[td_smart_list_end]
Fiecare site și industria în care activezi sunt diferite, deci nu există un număr magic privind numărul de articole pe care sa le postezi pe blog pentru a obtine o creștere exponențială a traficului. Însă, din ceea ce am observat din propria experiența și am învățat de la alți specialisti, urmatoarele cinci tehnici pot funcționa cu succes pentru creșterea traficului pe blogul tău:

1. încearcă sa ajungi la un set de 55 – 75 de articole publicate (cât de repede poți)
2. păstrează și, chiar crește, un nivel ridicat de calitate al articolelor
3. publica consecvent, în baza unui calander editorial de publicare
4. promoveaza site-ul tău în retelele social media
5. optimizeaza cuvintele cheie

De asemenea, este important – ca atunci când te decizi sa lansezi un blog – să faci acest lucru, cu dedicatie și perseverenta, pentru cel puțin 12 luni, după care sa evaluezi eficiența acestuia de a atrage trafic și rata de conversie a vizitatorilor în lead-uri. (Lead este un termen aparent tehnic, insa daca ar fi sa dau o definitie simplificata, lead-ul este acea persoana care este interesata de serviciile/produsele tale. )

Scrierea și publicarea continutului este mai curând un maraton, decât un sprint.

Uneori, aceste lucruri par dificile la început și ai nevoie de ajutorul unui prieten, cum este Oblyo, o agenție SEO din Bucuresti, care isi propune sa ajute bloggerii sa cunoasca mai bine mediul de afaceri din Romania, iar companiile sa beneficieze de cresterea vizibilitatii brandului si a pozitiei in motoarele de căutare.

Spor la scris, conversie și trafic ridicat!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: