Acasă Super plante medicinale si aromatice Rhodiola Rosea – trandafirul muntilor

Rhodiola Rosea – trandafirul muntilor

Natura ne-a daruit o serie de plante cu ajutorul carora ne putem calma sau ne putem reimprospata sistemul nervos. Rhodiola Rosea, denumita si trandafirul muntilor,  este una din cele mai populare plante adaptogene cu efecte antistres.

rhodiola-rosea-trandafirul-muntilorRhodiola Rosea este o planta ce poate atinge o inaltime de 12-30 de centimetri, cu frunze suculente, flori galbene, este raspandita in zona Cercului Polar, din Scandinavia pana in Asia.

Creste, de obicei, pe platourile nisipoase, la o altitudine mai mare de 3.000 de metri. Radacina sa este formata dintr-un rizom gros si ramificatii cu o grosime de 0,2 cm.

Pentru fabricarea suplimentelor alimentare, medicamentelor si cosmeticelor, se foloseste de preferinta rizomul, insa intreaga radacina contine o serie de substante benefice.

Radacina este numita si „radacina de aur” sau  „radacina de trandafir”, deoarece, atunci cand o tai, raspandeste un miros de trandafir.

Rhodiola Rosea, o planta sacra

Rhodiola Rosea este considerata o planta sacra. Dioscorides, medic, farmacolog si botanist grec a facut inca din anul 77 i.H. in Materia Medica referiri la aceasta planta ca avand proprietati de stimulare a vigorii, longevitatii, potentei sexuale si a abilitatii cognitive.

Romanii si grecii antici o foloseau pentru combaterea oboselii, iar vikingii pentru cresterea rezistentei si impotriva mahmurelii, in timp ce eschimosii si laponii o mestecau dupa vanatorile lungi si extenuante, in drum spre casa.

Rhodiola rosea este mentionata si in scrierile antice ale popoarelor din Asia: din radacina acestei plante se facea ceai si se credea ca cine bea zilnic acest ceai va trai 100 de ani.

Efectele sale benefice asupra sanatatii au fost mentionate de acum 120 de ani in scrierile tibetanilor: vracii tibetani o considerau un tonic general, fiind de parere ca reprezinta esenta vitalitatii si poate fi folosita si impotriva raului de munte.

Tamaduitorii mongoli o utilizau impotriva tuberculozei, pe cand in China era folosita pentru efectele sale de purificare a sangelui si de stimulare a circulatiei.

Cu toate acestea, renumele si l-a capatat in Orientul Indepartat si Siberia. In aceste regiuni, Rhodiola a fost folosita pentru imbunatatirea rezistentei, cresterea longevitatii, a fortei si puterii celor care urmau sa se casatoreasca, de catre cei care isi doreau copii sanatosi, precum si in cazul diferitelor probleme gastrointestinale, pulmonare si nervoase.

Pentru o scurta perioada de timp, s-a crezut chiar ca este un antidot pentru mult temuta „moarte neagra”.

Reteta extractului din aceasta planta a constituit, timp de secole, un secret bine pastrat, pe care doar initiatii l-au putut afla. Multe legende populare orale descriu Rhodiola Rosea ca fiind o planta cu puteri tamaduitoare supranaturale.

Rhodiola Rosea in zilele noastre. Cercetari si studii stiintifice.

Primele studii stiintifice rusesti si scandinave, incepute in 1960, au confirmat proprietatile pentru care Rhodiola rosea este folosita de peste 2000 de ani. In medicina traditionala rusa, aceasta planta a fost utilizata pentru revigorarea organismului, intarirea sistemului imunitar si cresterea rezistentei la infectii, purificarea sangelui si prevenirea infarctului miocardic.

In 1961, Krilov, profesor la Academia Rusa de Stiinte, a desfasurat o serie de cercetari in Muntii Altai. Acesta a descoperit ca misterioasa „radacina de aur”, planta cu puteri tamaduitoare miraculoase, este Rhodiola Rosea.

Dupa aceasta descoperire, specialistii au inceput sa studieze planta in profunzime, cu metodele stiintifice standard. S-a dovedit ca extractul din aceasta planta este un adaptogen puternic, care ajuta atat la cresterea fortei psihice, cat si a celei fizice.

Datorita acestor proprietati exceptionale, Rhodiola a fost folosita in cadrul programului sovietic de cercetare a spatiului din anul 1960 si a devenit, astfel, unul dintre remediile naturiste folosite de catre astronauti.

Experimentele efectuate pe animale la Universitatea din Camerino au confirmat ca administrarea unei doze unice de extract de Rhodiola Rosea reduce stresul acut.

Alte studii efectuate in cadrul Universitatii de Medicina Kaunas din Lituania, au aratat ca Rhodiola rosea poate fi eficienta in caz de afectiuni acompaniate de slabiciune generala si poate creste rezistenta generala a celulelor la efectele nocive de mediu, poate afecta benefic sistemul cardiovascular, in caz de probleme precum aritmia sau stresul.

Alte surse demonstreaza ca produsele pe baza de Rhodiola rosea pot stopa cresterea tumorilor maligne, precum si formarea metastazelor in ficat.

Astazi, in intreaga lume se desfasoara experimente pentru a largi aria de utilizare a acestei plante. Cercetatorii au obtinut rezultate deosebite in cosmetica, concepand diferite creme si seruri anti imbatranire.

Rhodiola Rosea Rhodiolin CaliVita

Relaxeaza-te! Traieste cel putin 100 de ani !

Rhodiola are mai mult de 50 de specii. Substantele sale active pot fi incluse in 6 grupuri: fenilpropanoide, derivati fenil-etanol, flavonoide, monoterpene, triterpene si acizi fenolici.

Dintre acestea, grupul fenilpropanoide (rosine, rosavarine, rosarine) se intalneste in exclusivitate la speciile Rhodiola, acesta fiind unul dintre motivele importantei sale biologice deosebite (1986, Kurkin si Dubichev).

Deoarece Rhodiola este bogata in fenoli, trebuie mentionat si rolul ei de antioxidant, datorita caruia are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi.

Astfel, planta este utilizata cu succes ca ingredient principal al unor produse terapeutice si al suplimentelor alimentare ( din 1969 in Rusia, iar din 1985 in Suedia).

Aceasta planta a inceput sa fie folosita in cazul afectiunilor sistemului nervos central, in special pentru cresterea fortei mentale, combaterea stresului, precum si ca psihostimulent, pentru imbunatatirea starii generale a organismului.

S-a observat ca stimuleaza zonele cu actiune asupra functiilor de invatare si rememorare.

Produsele care contin concentrate de Rhodiola Rosea pot oferi un ajutor pretios la invatat, activitati sportive, pot scadea epuizarea mentala si pot imbunatati starea generala de bine.

Un alt beneficiu este cresterea rezistentei organismului la boli, ameliorarea stresului, dar si a simptomele cauzate de un mod stresant de viata.

  • Daca simti ca sistemul tau imunitar si organismul au nevoie de un ajutor bland si echilibrat, merita sa recurgi la ajutorul naturii: zeci si mii de ani de utilizare, precum si cercetarile stiintifice moderne, certifica puterile tamaduitoare ale acestei super plante.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: