De-a lungul timpului, numeroase culturi si traditii din intreaga lume au considerat laptisorul de matca „un izvor de tinerete si de frumusete”.

Pentru sanatate, sunt deja cunoscute o parte din beneficiile exceptionale pe care le ofera acest produs al albinelor:

  • capacitatea de a regenera corpul uman,
  • inhibarea procesului de imbatranire,
  • mentinerea tonusului pielii,
  • promovarea vitalitatii sexuale,
  • alinarea durerilor provocate de artrita,
  • capacitatea de a actiona ca antidepresiv.

Laptisorul de matca are o natura atat de complexa incat oamenii de stiinta nu au reusit sa-l analizeze in totalitate si cu atat mai putin sa-l sintetizeze.

Cercetarile si studiile privind efectele benefice pentru sanatate si longevitate inca mai continua si in zilele noastre.

In cele ce urmeaza, doresc sa atrag atentia asupra unor rezultate mai putin cunoscute ale unor studii si cercetari referitoare la acest produs apicol extrem de valoros.

5Laptisorul de matca protejeaza pielea

Cercetatorii japonezi au observat ca laptisorul de matca pur este similar altor substante care sprijina productia, in organismul uman, a unui factor important in sinteza colagenului.

Aceste cercetari au demonstrat ca, de fapt, laptisorul de matca amplifica productia de colagen din piele.

( > Identification of a collagen production-promoting factor from an extract of royal jelly and its possible mechanism. Koya-Miyata et al, Fujisaki Institute, Japan, BioSci Bio-Technol BioChem, 2004 Apr;68(4):767-73.)

4Laptisorul de matca are o actiune antiinflamatoare

Cercetatorii japonezi au descoperit, de asemenea, in cadrul unui experiment pe culturi de celule, ca laptisorul de matca poate avea o actiune antiinflamatoare.

( > Royal Jelly inhibits the production of proinflammatory cytokines by activated macrophages. Kohno et al, Fujisaki Institute, Japan. BioSci BioTechnol Bio-Chem. 2004 Jan; 68 (1):138-45.)

3Laptisorul de matca poate ameliora dermatita atopica

Fujisaki et al. au descoperit ca laptisorul de matca blocheaza dezvoltarea simptomelor dermatitei atopice (dermatita, eczema).

( > Oral administration of Ro yal Jelly inhibits the development of atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Ngamice. Taniguchi et al, Fujisaki Institute, Japan. Int Immunopharmacol. 2003 Sep; 3 (9):1313-24.)

2Laptisorul de matca are efecte antioboseala

In cadrul unui experiment pe animale, cercetatorii au tinut sub observatie un grup de cobai care au fost pusi sa inoate intr-un bazin.

S-a demonstrat ca, la animalele hranite cu proteine extrase din laptisor de matca, cantitatea de lactat si amoniac in ser a fost mult mai scazuta, ceea ce sugereaza ca laptisorul de matca amelioreaza oboseala de dupa exercitiul fizic.

( > Antifatique effect of fresh royal jelly in mice. Kamakura et al, Pola Co., Japan. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo).2001 Dec;47(6):394-401.)

1Laptisorul de matca are efecte antibacteriene

In 2004, in Brazilia, Fontana R. et al. au identificat, in laptisorul de matca, patru peptide cu efecte antimicrobiene.

( > Jelleines; a family of antimicrobial peptides from the royal jelly of honeybees. Peptides. 2004 Jun;25(6):919-28.)

Laptisorul de matca este o substanta gelatinoasa, albicioasa, pe care o secreta glandele faringiene ale albinelor doici pentru a hrani larvele de matca si pe matca insasi.

Datorita acestei substante, matca poate depune 1.000–1.500 de oua zilnic si, spre deosebire de albinele lucratoare, care traiesc doar câteva saptamâni, supravietuieste chiar 3-5 ani.

Din punct de vedere chimic, laptisorul de matca este o emulsie compusa din proteine, zaharuri, lipide si alte substante.

Laptisorul de matca se poate consuma atat de adulti, cat si de catre copii. Nu este recomandat persoanelor care sufera de alergii la polen si produse apicole.

Se recomanda o cura cu laptisor de matca pur timp de 2 – 3 luni. Pentru o mai mare eficienta, se recomanda consumul laptisorului de matca impreuna cu miere. 

Laptisor de matca pur: elixir pentru viata si sanatate!

Surse bibliografice:

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns