De ce SuperAlimente? Ce sunt acestea?

Cu siguranta ai auzit in ultima perioada vorbindu-se de spre superalimente si cu siguranta te-ai intrebat ce sunt si de unde au aparut. Poate te-ai gandit ca este un truc comercial sau o noua strategie de marketing, dar te asigur ca nu este asa, atat timp cat ne referim exact la acele alimente care au aceste super puteri nutritionale si terapeutice.

Superalimentele sunt produse alimentare exceptional de bogate in energie si in substante nutritive, cu un potential terapeutic fara egal. Surse exceptional de bogate in proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, grasimi si uleiuri bune, aceste produse reprezinta elementele esentiale care sa ne asigure o stare de excelenta nutritionala, de sanatate, vitalitate si de bunastare.

Superalimente - David Wolfe-natura-sanatateIn aceasta calatorie in care ne-am propus sa aflam ce sunt super alimentele, cum ne ajuta acestea pentru sanatate, cum pot fi consumate si unde gasim cele mai bune surse de superalimente, ne este ghid David Wolfe, autor, expert in nutritie si conferentiar.

Prin intermediul cartii sale, „Superalimente – Alimentatia si medicina viitorului”, David Wolfe ne ofera o esenta a acestor alimente minunate. Pe masura ce o sa parcurgi tot mai multe articole de pe acest site, te vei indragosti de aceste super alimente si iti vei dori sa le integrezi tot mai mult in viata de zi cu zi.

„David a scris ghidul suprem al superamimentelor. Cine aplica ce scrie aici se poate transforma intr-o fiinta supranaturala, asa cum ne este menit tuturor!” ~ Roxanne Klein, bucatar-sef, fondatoare Roxanne’s Fine Cuisine

Superalimente – alimentatia si medicina viitorului

Alimentele integrale organice si neprocesate au constituit baza alimentatiei oamenilor de-a lungul secolelor. De-abia in ultimele decenii omul a ajuns sa fie expus tot mai mult efectelor a nenumarate substante chimice care se gasesc in alimente si mediu.

Unul din fundamentele principale ale sanatatii este acela de a consuma alimente care asigura exact cantitatea de energie necesara pentru a mentine organismul intr-o perfecta stare de echilibru. O cantitate de energie se pierde in incercarea organismului de a neutraliza efectul acestor substante chimice straine, adesea toxice, dintre care unele nu pot fi eliminate si se acumuleaza in tesuturile organismului. In prezent este practic imposibil sa evitam toate aceste substante deoarece nu exista un loc pe planeta care sa nu fie contaminat – intr-un fel sau altul – de produsele chimice ale civilizatiei moderne. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a ne apropria de o alimentatie pura este sa alegem produse organice ori de cate ori este posibil. Pe de alta parte, sustinand initiativa de revenire la alimente pure si organice, contribuim la minimalizarea efectelor daunatoare ale poluarii chimice.

Ce sunt superalimentele?

Superalimentele reprezinta in egala masura alimente si remedii medicinale avand elemente comune ambelor categorii. Extrem de gustoase si de satisfacatoare, superalimentele au capacitatea de a amplifica enorm forta vitala si energia corpului fizic, reprezentand implicit cea mai buna alegere pentru imbunatatirea starii de sanatate, pentru fortificarea sistemului imunitar, a secretiei de serotonina, a apetitului sexual, dar si pentru purificarea si alcanilizarea organismului. Superalimentele contin toate proteinele, vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman, la care se adauga polizaharide esentiale, acizii grasi esentiali, substantele nutritive de care are nevoie sistemul imunitar. In plus, corecteaza pe termen lung dezechilibre nutritionale si ne ajuta sa adoptam o dieta bazata alimente naturale.

Aceste alimente foarte speciale se pot clasifica in trei grupe de produse:

  1. plantele vii si cruditatile: in aceasta categorie intra alimentele importante pe care le consumam zilnic, cu ar fi majoritatea fructelor si legumelor, nuci si alune, seminte, alge marine, germeni, plante medicinale si aromatice, alimentele fermentate – cum sunt muraturile.
  2. superalimentele: aceasta categorie contine o serie de alimente care au cel putin 12 proprietati unice, cum sunt fructele goji, care reprezinta o sursa completa de proteine, polizaharide si antioxidanti sau fructul Noni (Morinda Citrifolia), denumit si superfructul polinesian, cu efecte terapeutice cunoscute si folosite de 2000 de ani de catre samani sau vindecatori traditionali.
  3. superplantele medicinale si aromatice: aceasta categorie include plante medicinale si aromatice cu proprietati supertonice si adaptogene, precum si alte calitati unice, cum este Rhodiola Rosea. Un alt exemplu este Gheara Matei (Cat’s Claw), o superplanta din Peru, contine un inhibator al oxidazei monoamine care te face sa te simti mai fericit si are proprietati de stimulare a sistemului umanitar. Sa nu uitam de Oregano, un foarte cunoscut supresor al tusei folosit inca din Egiptul Antic. In Evul Mediu oregano era folosit pentru a proteja alimentele impotriva fermentatiei si alterarii.

Unde gasim aceste superalimente si cum le consumam

„Traim intr-o epoca a abundentei fara precedent.” ~ David Wolfe

Consumul de superalimente reprezinta singura garantie ca vei beneficia de substantele nutritive necesare pentru a te bucura de o stare de sanatate optima si de energie de-a lungul intregii tale vieti. Pentru prima data in istoria umanitatii avem acces la toate superalimentele de pe glob, la superplante medicinale si la alimente organice si crude carora am ajuns sa le cunoastem proprietatile nutritionale. In pofida problemelor de stres si de poluare generate de civilizatie, un numar din ce in ce mai mare de oameni devin pe zi ce trece mai sanatosi si mai constienti de sine. Astfel, ei au descoperit posibilitatea de a-si completa dieta alimentara cu o clasa noua de alimente care le asigura cele mai bune substante nutritive, un gust mai bun, o sanatate optima si mai multa energie, in conditiile in care acestea nu contin foarte multe calorii si nici acizi grasi nesaturati.

Astfel, tot mai multe persoane sunt convinse ca cea mai buna metoda pentru a-si mentine o stare de sanatate optima este cea naturala si de aceea au inceput sa aleaga sa consume cat mai multe alimente organice. Incadrandu-se in acest trend global, marile companii au inclus in strategiilor lor de dezvoltare si aceasta noua nisa. Astfel, inclusiv in Romania, ca de altfel in multe tari din Europa, aceasta noua clasa de produse organice, provenite din culturi certificate organic, o gasim pe rafturile magazinelor si in raioanelor specializate din lanturile mari de magazine, cat si in magazine online care comercializeaza produse naturiste si ecologice.

Doresti sa te alaturi acestei miscari si sa afli care sunt cele mai sanatoase alimente din lume?