Certificare organica: minim 95%

Probabil te vei intreba ce inseamna mai exact acest numar din imaginea de mai sus si cum te ajuta atunci cand cumperi produse bio-organice.

Certificarea organica a culturilor si a produselor a aparut ca o necesitate atat pentru protectia producatorilor, cat si a consumatorilor.

Astfel, standardele de certificare organica a a alimentelor organice asigura:

  • respectarea regulamentelor
  • cresterea valorii marcii / brandului
  • protejarea atat a mediului, cat si a consumatoriilor
  • ajuta la indeplinirea cererilor consumatorilor pentru alimente si produselor organice.

Stim cu totii ca o parte dintre produsele cosmetice disponibile pe piata contin substante nocive pentru piele, ba chiar pentru intregul organism.

Peste 60% din continutul cremelor cosmetice, uleiurilor sau lotiunilor aplicate pe piele sunt absorbite de organism.

Daca acestea contin ingrediente toxice, pot creea diverse afectiuni, de la probleme ale pielii si alergii, pana la dezechilibrele hormonale si metabolice. 

In ziua de azi tot mai multe persoane aleg sa foloseasca produse cosmetice organice. 

Care este diferenta intre cosmeticele naturale si cosmeticele organice?

Modalitatea prin care un anumit produs este declarat ca fiind produs sau preparat organic este, inca, un mister pentru multi dintre noi.

Produsele cosmetice naturale sunt acele produse care au in componenta ingrediente derivate din plante, minerale sau alge marine.

Produsele cosmetice bio-organice sunt obtinute din plante crescute intr-un mod cat se poate de natural: fara pesticide, fertilizatori, radiatii sau organisme modificate genetic.

Am spus-o si o repetam: cel mai important lucru este certificarea organica.

Criterii principale de certificare organica

Dificultatea consumatorilor de a face diferenta intre produsele naturale si celelalte tipuri de produse a dus la necesitatea crearii standardelor de certificare organica.

Pentru ca un produs sa fie certificat organic, este necesar ca acesta sa indeplineasca o lista destul de numeroasa cu criterii clare si stricte.

1. Minimum 95% dintre ingrediente trebuie sa fie de origine naturala. 

2. Maximum 5% pot fi sintetice, in cazul in care siguranta microbiologica a produsului face absolut necesar acest lucru si daca nu pot fi substituite cu altceva, cum ar fi conservantii naturali.

3. Minimum 95% din ingredientele de origine vegetala trebuie sa provina din culturi organice.

4. Puritatea este un criteriu foarte important; astfel, peste o anumita limita materiile prime ale produsului finit nu pot fi expuse la substante inacceptabile din punct de vedere organic, cum ar fi metale grele, reziduuri medicamentoase, produse de protectie a plantelor (pesticide) etc.

5. Trebuie evitate toate ingredientele care cauzeaza sau prezinta risc de iritatie, alergie sau alte probleme de sanatate, cum ar fi derivatii din petrol, agentii sintetici de colorare, substantele carcinogene, derivatii aluminiului.

6. Este interzisa aplicarea de radiatii radioactive asupra materiilor prime (de ex. in scop antimicrobian) si modificarea lor genetica.

7. Este interzisa folosirea plantelor sau partilor de plante pe cale de disparitie.

Organisme de Inspectie si Certificare Organica

IN PLUS, pe eticheta produsului final este obligatoriu sa fie mentionata denumirea organismului de certificare organica.

Chiar daca in denumirea produsului apare cuvantul bio sau organic, aceasta nu inseamna ca acel produs respecta standardele de certificare organica.

Prezenta cuvantului bio sau organic din denumirea sau descrierea produsului nu este suficienta!

ECOCERT Franta este cel mai cunoscut organism de certificare din Europa pentru produsele organice.

Efectueaza inspectii in peste 80 de tari, fiind una dintre cele mai mari organizatii de certificare organica din lume, dupa cum precizeaza si Salonul Spa & Beauty Deea din Brasov.

Alte Organisme de Inspectie si Certificare Organica a Produselor Agroalimentare din Europa sunt:

  • Bio Inspecta Elvetia
  • Bio-Siegel Germania
  • Ecogruppo si I.C.E.A. Italia
  • Ecoinspect Romania

Fii atent/a la ce produse alegi sa cumperi si sa consumi!

Cresterea preocuparii oamenilor pentru sanatate, bunastarea si protectia mediul inconjurator reprezinta cu adevarat o miscare internationala.

Miscarea bio a inceput in anul 1940 ca raspuns la industrializarea agriculturii, supranumita Revoluția Verde.

Ceea ce a inceput in domeniul alimentele organice se extinde la multe alte domenii, cum ar fi:

Certificare organica Cosmetice organice OrganiCare
IMPORTANT: cand cumperi produse organice, uita-te pe eticheta si identifica denumirea organismului de certificare organica!

Certificatul organic al familiei de produse cosmetice OrganiCare Calivita Internationaleste emis de Ecogruppo Italia si I.C.E.A. (Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale).

RETINE: Principalul criteriu de certificare organica si care da „dreptul” unui produs sa fie etichetat „organic”, este ca acesta sa contina cel putin 95 la suta ingrediente organice. 🙂