Acasă Resurse Ghiduri utile 4 pași practici pentru o aventură antreprenorială la cote înalte

4 pași practici pentru o aventură antreprenorială la cote înalte

0
4 pași practici pentru o aventură antreprenorială la cote înalte

Deși poate parea o acțiune îndrăzneață și riscantă, demararea propriei tale afaceri iti poate schimba viața pentru totdeauna. Te poate scapa de un loc de munca plictisitor sau stresant, de o cariera nerealizata sau de un șef cicalitor. În schimb, îți poate oferi flexibilitatea de a lucra în ritmul tău, de acasă sau într-un birou elegant, de a-ți alege echipa, partenerii, piața de desfacere, clientii.

Dar începerea unei afaceri nu este o sarcină ușoară. Este nevoie de curaj, energie și hotărâre. Fii sincer cu tine insuti. Ai curajul să depășesti o serie de obstacole care par nesfârșite? Energia pentru a persevera atât în vremurile bune, cât și în cele rele? Și angajamentul de a nu renunța, de a te ridica și a-ți continua drumul?

Dacă raspunsul tau este DA, atunci te afli în aventura vieții tale. Vei învăța să descoperi resurse interioare pe care, pana acum, nu știai că le ai. Vei câștiga un sentiment de împlinire și satisfacție ca nimeni altul. Și, cel mai bine, odată ce ai pornit în aventura ta antreprenoriala, nu va mai trebui să lucrezi niciodată pentru altcineva.

Fă lucrul pe care crezi că nu poți să-l faci. Eșuează. Încearcă din nou. Fă-l mai bine a doua oară. Singurii oameni care nu cad sunt cei care nu urcă pe cablul de la înălțime. Acesta este momentul tău.” – Oprah Winfrey

Deci, ce anume trebuie să faci pentru a începe o afacere? Următorii patru pași practici se bazează pe experiența a zecilor de oameni care au avut curajul de a se aventura în lumea antreprenoriatului și care, cu determinare și pasiune, au făcut ca aceasta călătorie să fie o experiența cu adevărat satisfacatoare.

Ia-ți angajamentul de a te focusa o singura afacere

Antreprenorii de succes se ocupa de o singura afacere la un moment dat. Este necesar sa te implici 100%, cu toate resursele, în ideea ta de afaceri, pentru a o aduce pe culmile succesului. Antreprenoriatul nu înseamnă un nou model de afaceri sau ceva care este acum la mare căutare. Este vorba de a face un angajament față de visul tău (ideea ta geniala de afaceri), ceva care va necesita ceva mai mult timp, energie și atenție din partea ta. Deci, alege cu înțelepciune afacerea în care urmează să faci primii pași și ia-ți angajamentul de a dedica toate resursele necesare pentru a avea succes.

Cunoaște industria în care activezi

Poți face aceasta lucrând anterior pentru altcineva și capatand astfel experiența. De exemplu, dacă dorești sa deschizi o pizzerie, atunci poate fi o idee buna sa lucrezi într-o pizzerie, înainte da a-ți porni propria afacere. Sau, dacă dorești să deschizi un salon de cosmetica, ai nevoie de experiență în această industrie.

Totodata, trebuie să cercetezi cât mai adânc industria în care dorești sa activezi. În zilele noastre poți face asta mult mai ușor ca oricând. Poți obtine aceste informații online, prin intermediul blogurilor, portalelor web, cărților electronice și chiar site-urile concurenților tăi. Asigură-te că faci parte și participi la discuții în grupurile relevante de pe LinkedIn, Facebook sau pe alte site-uri sociale sau portale web dedicate, cum este bigg.ro.

Fă-ti un plan de afaceri

Cel mai probabil, pentru a-ți lansa propria ta afacere, te vei folosi de resurse proprii sau de bani împrumutați de la familie și prieteni. Cu excepția cazului în care apelezi la investitori de capital de risc sau investitori angel, probabil că nu vei avea nevoie de un plan de afaceri aprofundat pentru a începe. Cu toate acestea, vei avea nevoie de un „plan de afaceri” care, precum o harta, sa te ghideze în aventura ta antreprenoriala. Acesta poate fi un document de trei până la patru pagini care sa includa urmatoarele sectiuni:

– o descriere clara a ceea ce va oferi afacerea ta și carei piete se adreseaza

– o descriere a modului în care va funcționa afacerea

– o lista cu responsabilitatile și activitățile tale

– o lista cu activitățile pe care le vor face alți oameni pentru tine

– o lista cu furnizorii pentru produsele și servicii de care ai nevoie

– modalitati de promovare pentru a-ți face cunoscută afacerea

– o estimare a costurilor pentru derularea afacerii în primul an

– o estimare a cifrei de vanzari în primul an

Construiește-ti echipa

Uită-te încă o data la lista de mai sus: nu o poți toate acele acttivitati de unul singur. Ai nevoie de o echipa care sa te ajute sa creezi o afacere minunata, de succes, pe care sa o duci pe cele mai inalte culmi. Folosind „planul de afaceri” pe care l-ai creionat la punctul 3, vei avea nevoie de o echipa de consilieri profesionisti, de un „consiliu de administratie” informal și de o echipa formata din angajații proprii.

Consilierii profesioniști sunt acei experti cei care te vor sfătui cu privire la elementele de bază ale unei afaceri, în domenii cum ar fi: contabilitate, juridic, IT. Asigură-te că primești recomandări de la alți proprietari de mici afaceri inainte de a-i angaja.

Bordul tau informal de directori este un grup de consilieri neplătiți, adesea alcătuit din colegi de afaceri, precum și prieteni care cunosc diversi experți în afaceri, care te vor îndruma pe măsură ce inaintezi în lumea afacerilor. Nu fi timid în a le cere sfatul. Vei fi surprins de cât de mulți oameni sunt dispuși să te ajute, doar dacă ii întrebi.

Personalul tau este echipa care va lucra zilnic cu tine pentru a te ajuta să iti construiesti afacerea. Nu face greșeala de a încerca să faci totul de unul singur. În schimb, focuseaza-te asupra activităților cheie care îți vor oferi cea mai mare rentabilitate. Afacerea ta va crește mult mai repede când vei învăța să delegi.

  • Unde găsești, simplu și ușor, toți acești oameni care sa te sprijine în aventura ta antreprenoriala?

Răspunsul este BIGG.ro, o platforma B2B (Business to Business) creata special pentru a conecta producători, importatori, distribuitori regionali sau naţionali, retaileri și furnizori de servicii. Poti avea acces la o gama diversificata de produse si servicii, si de asemenea, iti poti promova si tu afacerea pentru a atrage noi clienți, poti publica gratuit anunturi pentru locuri de munca.

[td_smart_list_end]

Inscrie-te GRATUIT pe BIGG.ro!

Daca vrei ca afacerea ta sa devina cat mai cunoscuta si sa construiesti parteneriate profitabile pe termen lung, intra pe portalul B2B Bigg.ro si fa-ti un cont gratuit.

Pentru o mai buna vizibilitate in cadrul platformei, ai la dispozitie trei pachete BIGG.ro, cu tarife diferentiate, funcție de serviciile oferite: BIGG, BIGGER si BIGGEST. Inscrie-te și testeaza gratuit, in prima luna de la inscriere, pachetul de servicii care se potrivește cel mai bine afacerii tale.

Aventura BIGGDa-ti o pauza!

Pornirea unei afaceri este o adevărata aventură. Îți poate aduce imense satisfactii și bucurii dacă nu o lași sa îți acapareze tot timpul. Așa ca, în finalul acestui articol, indemnul meu este sa îți dai o pauza din când în când. Pentru a socializa și a petrece timp de calitate, atat cu familia si prietenii, cat și cu partenerii de afaceri pe BIGG. În acest mod, viața devine mult mai interesantă, distractivă și plină de sens.

Nu ai nimic de pierdut, ci cat mai mult de castigat!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: