Consumi alimente organice? Folosesti cosmetice bio? Sau consideri ca este doar un moft pentru persoanele care isi permit sa cumpere astfel de produse?

Folosirea termenului de alimente organice sau bio este in zilele noastre foarte la moda.

Consumatorii sunt din ce in ce mai informati si constienti de ceea ce consuma si, de aceea, multi dintre ei prefera alimentele organice. 

Pe langa acestea, tot mai multe persoane utilizeaza cosmetice si produse de infrumusetare cu ingrediente provenite din culturi organice certificate.

1. De ce e mai bine organic?

De ce este bine sa consumi alimente organice

Termenul bio sau organic este folosit pentru a descrie produsele agricole si ingredientele care au fost crescute ecologic intr-o ferma in conformitate cu anumite standarde si reguli:

 • in agricultura bio nu se utilizeaza produse sintetice (ingrasaminte, erbicide, pesticide);
 • terenul  pe care se cultiva aceste produse trebuie sa aiba definite limitele zonelor de protectie si de prevenire a culturilor pentru a preveni contactul cu substante interzise de pe terenurile adiacente.
 • alimentele organice sau bio nu sunt modificate genetic, nu contin hormoni de crestere si nu sunt iradiate.

Conform Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite:

productia organica este un sistem de productie ce integreaza practici culturale, biologice si mecanice care protejeaza ciclurile resurselor, sprijina echilibrul ecologic si ajuta la mentinerea biodiversitatii.”

2. De ce este bine sa aleg sa consum alimente organice?

Alimentele organice sunt produse / cultivate fara a se recurge la substante chimice, cum ar fi fertilizatori sau pesticide sintetice.

 • Cu ce ma ajuta aceste lucruri?

2.1Eviti intoxicarea corpului cu produse chimice

Pesticidele pot ramane in organism si se pot acumula in ficat. 

Ca urmare, pot aparea probleme de comportament, de crestere, un IQ redus la copii si un risc crescut de boli cronice (Parkinson, limfoame etc.) la adulti.

In cazul alimentelor organice:

 • este interzis ca ouale, carnea si animalele „organice” sa fie tratate cu antibiotice sau hormoni de crestere.
 • nu sunt permise nici bio-ingineria, modificarile genetice si radiatiile ionizante.

2.2Vitaminele, mineralele si nutritientii esentiali sunt in cantitate mai mare

Alimentele organice contin mai multi nutrienti si substante benefice sanatatii decat celelalte alimente.

Fructele, legumele si sucurile organice pot contine mai multi antioxidanti, polifenoli, minerale etc. in comparatie cu cele obisnuite.

 • Fructele crescute la fermele organice sunt mai gustoase si mai pline de nutrienti.

Conform mai multor studii stiintifice, alimentele si produsele organice au urmatoarele caracteristici nutritionale:

 • o activitate antioxidanta semnificativ mai mare,
 • o concentratie crescuta de acid ascorbic, si
 • mai multa materie uscata decat cele obisnuite.

2.3Te hranesti, nu doar mananci.

Foarte multi oameni stiu ce inseamna sa mananci toata ziua pentru a-ti mentine un nivel ridicat de energie, dar nu stiu ceea ce inseamna sa te hranesti cu adevarat.

Marea majoritate a alimentelor conventionale, si in special cele de tip “fast-food”, nu sunt altceva decat niste calorii goale.

Daca te-ai decis sa consumi mai mult din aceasta categorie de alimente, atunci este bine sa alegi acele produse care provin din agricultura organica, fara substante chimice si ingrasaminte artificiale.

3. Alimentele organice sunt mai scumpe

Da, de obicei, cele mai multe alimente organice sunt scumpe, iar consumatorii sunt constienti de acest lucru. Paradoxal, acesta este si motivul nr. 1 pe care nu le cumpara.

Din pacate insa, multe persoane inca nu stiu la ce face cu adevarat referire termenul organic.

Intalnim de multe ori in denumirea produsului sau pe eticheta cuvantul “bio” si “organic”.

In realitate, se intampla ca acel produs sa fie unul obisnuit, in cazul cel mai fericit unul sau ingrediente sunt organice, iar restul sunt produse si ingrediente obisnuite, aditivi, colorati alimentari sau conservanti.

Unii comercianti profita de acest trend in crestere in randul consumatorilor care isi doresc sa consume o hrana mai sanatoasa.

In consecinta, unii folosesc tot felul de strategii de marketing, inclusiv de crestere a pretului, chiar si pentru produse obisnuite.

4. Cum stii ca un aliment sau produs este organic?

logo_organic_farming_splashAlimentele organice sunt denumite doar acele alimente certificate organic de catre un organism de control abilitat in acest sens.

Acesta stabileste si certifica faptul ca alimentele respective indeplinesc o serie de standarde stricte, dupa cum am discutat mai sus.

Atunci cand cumperi un produs din aceasta categorie, verifica eticheta si ingredientele: nu alege doar dupa cuvantul organic, ci si dupa denumirea organului de control!usda_certified_organic

 • Cele mai severe organisme de control si certificare pentru produse si alimente organice sunt:
  • EU Organic din Europa
  • USDA Organic din Statele Unite

Uita-te pe eticheta si verifica daca este afisata cel putin una din aceste embleme!

Ce alte informatii iti pot indica ca ai ales un produs de calitate?

Citeste cu atentie eticheta produsului: poti gasi anumite informatii care sa iti indice daca acel produs este de calitate sau nu.

–          Nu contine conservanti artificiali, coloranti alimentari, intensificatori de aroma.

–          Procentul de ingrediente organice, inclusiv superalimente, este mai mare de 50%, ideal 100%.

Alimente organice bio din ferme ecologice

5. Este bine sa promovam consumul de alimente organice?

Alimentele organice nu sunt doar o moda in societatea de astazi, sunt chiar o necesitate, daca dorim sa ne pastram sanatatea, sa fim plini de energie si vitalitate, sa ne ferim de alergiile alimentare si intolerantele atat de des intalnite.

De asemenea, acestea sunt exceptional de benefice nu doar pentru consumul uman, ci si pentru planeta, deoarece incurajeaza agricultura sanatoasa, bazata pe principii corecte si naturale de crestere a plantelor.

In concluzie: este bine sa preferam consumul de produse si alimente organice, chiar daca la prima vedere par scumpe si un lux pentru multi dintre noi.

Benefice atat pentru noi, cat si pentru sanatatea Planetei!

2 COMENTARII

Lasă un răspuns